22/06/2015

Coaching bij kanker

Als je de diagnose hebt gekregen dat je kanker hebt, krijgt je leven plots een ander perspectief. Je wordt geconfronteerd met je kwetsbaarheid. Je wordt overvallen door vele vragen en gevoelens.

Hoe moet je het aan je kinderen vertellen? Zeg je het op je werk?
Welke vragen moet je aan de dokter stellen de volgende consultatie en hoe kan je ze best formuleren?
Is het wel normaal dat je je niet angstig voelt? Wat moet je doen met die knagende onzekerheid?
Wat met je schuldgevoel omdat je wellicht niet gezond (genoeg) geleefd hebt? Waarom ik?
Heb je wel de kracht om de operatie of behandeling te doorstaan? …

De kans is groot dat je even het noorden kwijt bent en dat je het gevoel hebt dat je vanaf nu ‘zonder gps’ verder moet leven. Het perspectief dat je voor ogen had, wordt immers plots onduidelijk. Je had misschien niet zo’n duidelijk levensdoel voor ogen, maar je was er toch niet op voorbereid dat je plots een hobbelige zijweg met een onduidelijke bestemming zou worden opgestuurd.

Zal je volgend jaar op vakantie kunnen gaan?
Heeft het nog zin om die geplande verbouwingswerken te starten?
Mag je nog wel hopen ooit grootmoeder te worden?
Kan je nu best supergezond gaan leven of het er toch maar ‘eens goed van nemen’, zolang het nog kan?

Op niet alle vragen kan een dokter een antwoord geven. En misschien is een psycholoog of een lotgenotenverenging niet de hulp waar je naar op zoek bent. Maar als je toch de nood ervaart om met je vragen en gevoelens aan de slag te gaan, als je op zoek wil gaan naar hoe je opnieuw richting kan geven aan je leven, dan kan een coach daar een belangrijke rol in spelen.

Dat geldt als je zelf met een  ernstige ziekte wordt geconfronteerd. Maar evengoed is het van toepassing als iemand in je gezin of je dichtste vriendenkring  zo’n diagnose  krijgt.

Tijdens de coaching krijgen vragen en gevoelens waar je mee worstelt een plaats en er wordt gezocht naar je kracht om met deze ingrijpende verandering in je leven om te gaan. Je mag geen pasklare antwoorden verwachten, maar je zal wel in een aantal gesprekken meer inzicht en duidelijkheid krijgen over hoe je met jouw situatie en vragen best kan omgaan.

Ik kreeg in 2009 de diagnose kanker en deed sindsdien heel wat (ervarings)kennis op.